Bağlama Fiyatları

Bağlama Fiyatları Ne Kadar Fiyatı Belirleyen Etkenler

Yeni Saz Öğrenmeye Başlayacaklar

Bağlama alırken nelere dikkat etmeliyiz?, bağlama fiyatları neye gandre johnson texans jersey adidas formel andre johnson jersey collagen booster cream rich radio elta adidas la trainer herre sort lunarsolo nike mujer botas adidas mujer 2012 schiebermütze schiebermütze lunarsolo nike mujer best water efficient toilets andre johnson houston texans jersey jordan travis jersey houston texans andre johnson jerseyöre belirleniyor. Bu yazımızda bununla ilgili ipuçları vermeye çalışacağız.

Çalgı yapım sektöründe, enstrüman satıcılarında öğrenci sazı, orta kalite saz, yarı profesyonel ve profesyonel/stüdyo sazı gibi bağlamaları sınıflandırdıkları ve bu sınıflama üzerinden bağlama fiyatları nı belirlediklerini göreceksiniz.

Yeni saz öğrenmeye başlayacakların aldıkları “öğrenci sazları” daha uygun fiyatla satılmaktadır. Bunlar daha çok seri üretim, ince işçilikleri olmayan, kullanılan ağaçlar çoğunlukla fırın kurutma yöntemi ile kurutulmuş; malzeme kalitesi diğer sazlara göre daha düşük olabilir. “Öğrenci sazı” olarak adlandırılan sazların notaların seslerini temiz vermesi, bağlamanın yapısının dengeli olması yeni öğrenenler için çok önemlidir. Kalitesiz bir bağlama enstrümanın zorlu öğrenme sürecini daha zorlu hale getirecek ve öğrenciyi sazdan soğutacaktır. Kaliteli ses veren bağlamalar öğrenmeyi kolaylaştıracaktır. Bağlama satın alırken tecrübeli bir kişiden yardım almak gereklidir.

Bağlama Boyutları Etkeni

Alacağınız bağlamanın fiyatları, uzun sap, kısa sap, divan sazı, balta saz, cura vb. değişik tekne boyutlarında ve çalım özelliklerinde olmasına göre değişir. Abdal, Divan tarzı daha büyük tekneli bağlamaların fiyatları daha yüksektir. Elektro bağlamalarda ise elektronik teknik malzemenin kalitesi ve markası da fiyatı belirleyen bir etkendir.    

Bağlama Yapımında Kullanılan Malzemeler

Bağlama, tekne, göğüs (kapak) ve sap olmak üzere üç ana bölümden ve bunların üzerine takılan tellerin üzerinden- içinden geçtiği köprüler, perdeler ve bağlamayı akort etmeye yarayan burgulardan oluşur.  

Bağlama yapılırken hiçbir zaman tek bir ağaç türü kullanılmaz. Saz teknesi için ayrı göğüs (kapak) için ayrı, sap ve burgular için ayrı türden ağaçlar kullanılır. Kullanılacak ağaçlar, görevlerine göre en yüksek verim ve ses kalitesi alınacak ağaçlardan tercih edilir.

Bağlamada kullanılan ağaçların yerli ya da ithal olması, ağaç türleri (dut, maun, ardıç vb.), ağaçların kuruma yılları, teknenin yapım tekniği (yaprak, oyma) gibi özellikler malzemenin ve bağlamanın fiyatını belirleyen etkenlerdendir. Malzemelerin hangi türden olursa olsun bağlama yapılan ağaçların öncelikle çok iyi doğal yollardan kurumuş olması gerekir.

Bağlama fiyatları nı etkileyen en önemli unsurlardan birisi kullanılan malzemenin türüdür. Sazınızı alırken/yaptırırken tercih edeceğiniz malzemeler bağlama fiyatını belirleyen önemli bir etken olacaktır.

Ustalık Etkeni

Hangi tür ağaç kullanılırsa kullanılsın bağlamanın kalitesini ve dolayısıyla fiyatını belirleyen asıl etken ustalıktır. Sektörde uzun yıllardır çalışan daha önce yapmış olduğu sazlar ile referans verilmiş, tanınmış ustaların yaptığı sazlar; kaliteli ve ince işçiliklerinden kaynaklı daha pahalıdır. Seri üretim sazlar ise bu usta işi bağlamalara göre daha ucuz fiyata satılmaktadır. Saz alırken hangi ustanın yapımı olduğunu öğrenmeniz bu nedenlerle yararlı olacaktır. İyi ağaçlardan kötü ses ya da orta sınıf ağaçlardan üst düzey ses veren enstrümanlar yapılabilir bunun tek belirleyicisi ustanın tecrübesi ve yaptığı işçiliktir. 

Bağlama Alınırken Nasıl Kontrol Edilmeli

Bağlama alırken öncelikle sazın sesi kontrol edilmelidir. Nota seslerini tam ve temiz bir şekilde verebiliyor mu? Sesler temiz, cızırtısız geliyorsa saz tesviyesi düzgün yapılmıştır. Sap üstündeki perdeler doğru ölçülerde bağlanmadıysa sesler doğru olarak çıkmaz. Sazın sapı çok kalın ya da çok ince olmamalıdır. Elinize oturan rahat bir tutum ve çalım sağlayan ölçülerde olmalıdır. Son perde ile teller arasındaki mesafe 2-2.5mm arası yükseklikte olmalıdır.

Sazın teknesi, göğsü, sapı düzgün pürüzsüz bir görünümde olmalı hiç bir yamukluk, eğrilik, girinti çıkıntı olmamalıdır. Sazın üzerindeki polyester temiz, pürüzsüz görünmelidir.  Bağlama göğüs kapağını kısa sap ve uzun sap bağlamalar 4-5mm aralığında olmalı tekne üzerinde kalınlığı stabil olmalıdır. Tellerin mesafesi köprüler üzerinde eşit olmalıdır. Bağlamanın üzerinde kullanılan varsa kaplamalar düzgün yapıştırılmış olmalı herhangi bir bombe, göçme, eğrilik, yamukluk, açıklık olmamalıdır. Bağlama teknesinin dışındaki renk ile teknenin içindeki renk uyumlu olmalıdır. Bu renk kontrolü teknenin üzerine yapılan kaplama ile teknenin farklı bir ağaç türüymüş gibi gösterilmesini önlemek için önemlidir. Teknenin dış rengi ile iç rengi (dıştaki polyester rengi de düşünülerek) uyumlu olmalıdır.    

Bağlama Fiyatları

Bağlama fiyatları öğrenci bağlamaları için 300-600 tl arası değişir. Orta düzey bağlamalar 1000 tl civarına kadar çıkabilir. Üst düzey bir bağlama için 1000-2000 tl arası rakamlar düşünülebilir. Daha profesyonel bağlamalar için fiyatı yapan usta belirler. Fiyatlar 5000 tl’ye kadar çıkabilir. Eğer oyma tekne tercih edecekseniz maliyetler çok daha yüksek olacaktır.

Bizim Tavsiyemiz

Üst düzey bir bağlama almak istiyorsanız

  • Tekne ve sap birleşimi kurtağzı tekniği ile birleştirilmiş olmalı
  • Ses deliği yanda olmalı. Bağlamanın üstünde olmamalı
  • Bağlama kapağı Ladin ağacı ve stabil kalınlıkta(4.5-5mm) ve eşit aralıklı damar yapısında olmalı
  • Son perdenin tel ile arasında ki yükseklik çalım rahatlığı açısından 2-2.5 mm olmalı
  • Ağaçlar doğal yöntemlerle en az 2 yıl kurutulmuş olmalı
  • Bağlamayı çalacağınız ildeki yada aynı iklim şartlarındaki bir ilden alınmış olması
  • Bağlamada kapak çökmesi, sap atması gibi durum oluşursa yapan ustanın ya da satıcının size nasıl yardımcı olacağı konusunda size bilgi ya da garanti vermesi

 Bağlama fiyatları ve bunu etkileyen temel unsurlar yazımızda açıkladığımız gibidir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir